Navigacija
SLO

Sporočila za medije

Krepitev kulturnega sodelovanja z Rusijo

21.2.2017
Drugi dan uradnega obiska predsednika republike, Boruta Pahorja v Ruski federaciji je potekal 11. februarja v St. Peterburgu in je bil v prvi vrsti namenjen okrepitvi kulturnega in umetniškega sodelovanja med državama. Predsednik republike se je sestal z gubernatorjem Sankt Peterburga Georgijem S. Poltavčenkom, s katerim sta prisostvovala podpisu pisem o nameri o sodelovanju med Festivalom Ljubljana in Mariinskim gledališčem ter med Festivalom Ljubljana in Sankt Peterburško filharmonijo.

Preberi več »

NEPOZABEN UVOD V 65. LJUBLJANA FESTIVAL S KONCERTOM SLOVITEGA LONDONSKEGA KRALJEVEGA FILHARMONIČNEGA ORKESTRA, 9. FEBRUAR V UNIONSKI DVORANI V LJUBLJANI

2.12.2016
V Ljubljano prihaja eden najprestižnejših in najkakovostnejših filharmoničnih orkestrov na svetu – LONDONSKI KRALJEVI FILHARMONIČNI ORKESTER, ki se bo v brezčasni Unionski dvorani 9. februarja predstavil z izjemnim Beethovnovim programom. Koncert je darilo Sloveniji ob kulturnem prazniku pa tudi uvod v tradicionalni Ljubljana Festival, ki v letu 2017 obeležuje že 65. izvedbo. Edinstveni Londonski kraljevi filharmonični orkester, ki razproda večino svojih koncertov, predstavlja 70 let tradicije, zaradi svoje raznovrstnosti in visokih standardov pa ga uvrščajo med najbolj inovativne filharmonične orkestre na svetu. Vodilo Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra, ki sodeluje tudi s številnimi pop in rock legendami, ostaja izvajanje kakovostne vrhunske glasbe za široke množice poslušalcev po vsem svetu.

Preberi več »

PRIBLIŽUJE SE 24. MEDNARODNI GLASBENI CIKEL MLADI VIRTUOZI

4.10.2016
13. oktobra se s koncertom španskega pianista Leonela Moralesa Herrera in klavirskega tria Rupnik začenja že 24. glasbeni cikel Mladi virtuozi. Na trinajstih koncertih se bodo zvrstili nastopi več kot tridesetih mladih, obetavnih glasbenikov iz Slovenije in tujine. Cikel bo trajal do 20. aprila 2017. Vsi koncerti so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank.

Preberi več »

ZAKLJUČEK 64. LJUBLJANA FESTIVALA

9.9.2016
Tradicija, kakovost in svežina je bilo vodilo letošnjega festivalskega poletja, ki je bilo tudi tokrat dolgo, vroče in nadvse uspešno. Preživeli smo ga v družbi velikih umetnikov z vsega sveta. V skoraj treh mesecih se je zvrstilo več kot 120 raznovrstnih prireditev, ogledalo si jih je več kot 45.000 obiskovalcev. Na njih je sodelovalo okoli 2700 umetnikov iz več kot 30 držav. Pomembna novost letošnjega dogajanja je bila reka Ljubljanica, ki se je pridružila že tako pestremu naboru festivalskih prizorišč. Ljubljana Festival je namreč prvikrat potekal tudi na turističnih ladjicah, ki so ob nastopih študentov Akademije za glasbo v Ljubljani omogočale edinstven ogled mesta in prav posebno izkušnjo.

Preberi več »

Ljubljana Festival – SREDIŠČE VAŠIH POLETNIH KULTURNIH DOŽIVETIJ

14.6.2016
V slovenski prestolnici nas čaka dolgo, vroče in pestro kulturno poletje: Ljubljana Festival, eden najstarejših in najpomembnejših festivalov, bo v 64. izvedbi postregel z izjemnim številom zvenečih imen. V skoraj treh mesecih bo gostil uveljavljene slovenske in tuje umetnike s področja glasbe, opere, plesa in muzikala. Začel se bo 27. junija, ko bomo na Kongresnem trgu gostili zvezdniškega basbaritonista Erwina Schrotta, ki bo na koncertu opernih arij nastopil s sopranistko Jaquelino Livieri. Še pred začetkom festivala bo 17. in 18. junija na sporedu izjemno priljubljen muzikal Mamma Mia! ter 21. junija tradicionalni koncert Poletna noč. Ob Erwinu Schrottu bodo zanimive operne večere na Ljubljana Festivalu ustvarili še tenorist Piotr Beczała ter dve predstavi Verdijevega Otella, v katerih bosta v naslovni vlogi gostovala slovita José Cura in Walter Fraccaro. Poletje bodo poleg opernih dogodkov močno zaznamovale izvrstne plesne predstave. Kitajsko nacionalno operno in plesno gledališče bo gostovalo z baletom Konfucij, SNG Opera in balet Maribor z baletom Gusar. Za bolj sproščeno vzdušje bosta poskrbela večer flamenka Vida! ter romsko obarvana plesna predstava Sisi iz Budimpešte. Na Ljubljana Festival se vrača tudi Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga z baletno predstavo Up and Down, ki bo 13. septembra sklenil letošnji festival. V Ljubljano prihajajo veliki svetovno priznani orkestri in dirigenti, Londonski simfonični orkester z dirigentom Gianandreo Nosedo, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama z Daniellom Gattijem, kitajski Simfonični orkester Schenzhen. Gostili bomo slovite soliste, pianista Simona Trpčeskega in Denisa Macujeva, violiniste Lano Trotovšek, Dimitrija Sitkoveckega, Janeza Podleska in Sergeja Krilova ter basista Grigorija Soloviova. Na sporedu bodo tudi koncert Mediteranskega mladinskega orkestra ter gledališki predstavi Pilade v izvedbi La Mame iz New Yorka in Tako je govoril Zaratustra z Anton Podbevšek teatrom in skupino Laibach. Ta se bo festivalskemu občinstvu predstavila tudi na koncertu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Nastopili bodo še Litovski komorni orkester, ruski plesni ansambel Beriozka, Vlado Kreslin in drugi. Potekale bodo 19. mednarodna likovna kolonija in ustvarjalne delavnice za otroke, prvič pa se bodo dogodki vrstili tudi na Ljubljanici.

Preberi več »

VANDALIZEM V ARHITEKTURNEM IN KULTURNO-UMETNOSTNEM SPOMENIKU KRIŽANK

17.8.2015

ZAPORE V KRIŽANKAH IN POSLANSTVO FESTIVALA LJUBLJANA

14.8.2015

LJUBLJANA FESTIVAL – CULTURAL HUB

22.4.2015
SREDIŠČE VAŠIH POLETNIH KULTURNIH DOŽIVETIJ

Preberi več »

Izjave sponzorjev

Muzikal Mamma Mia!

20.4.2015
Muzikal Mamma Mia! oživlja glasbeno zapuščino legendarne skupine Abba. Vse od njegove premiere leta 1999 na West Endu v Londonu si ga je v več kot 40 državah in 170 mestih po vsem svetu ogledalo prek 54 milijonov gledalk in gledalcev.

Preberi več »