Navigacija
SLO

Dejavnost

»Iz ljubezni do ljubljene Ljubljane se je rodila lepa misel: predahniti slovensko prestolnico s poletnimi kulturnimi in umetniškimi prireditvami, ki naj proslavijo njeno ime po evropskem kulturnem svetu; preoblikovati jo v pomembno festivalno prireditveno in splošno kulturno žarišče. Od nekod se je utrinjal božajoč sen: Ljubljana naj bi postala Salzburg, Verona, Bayreuth, Edinburg na evropskem jugovzhodu.«

dr. Fran Vatovec, pobudnik za ustanovitev ljubljanskega poletnega festivala
Iz knjige Festival Ljubljana 20 let, Ljubljana, 1972

Festival Ljubljana zagotavlja javno kulturno dobro na področju različnih umetniških zvrsti – glasbe, opere, klasičnega in sodobnega baleta, muzikala, gledališča, vizualnih umetnosti – pa tudi drugih dejavnosti, kot sta turizem in kongresna dejavnost. Poleg tega, da v Slovenijo pripelje najboljše iz omenjenih področjih, daje možnost za nastop domačim umetnikom in izvedbe – tudi krstne – njihovim delom.
Festival Ljubljana je platforma za mlade, nadarjene glasbenike različnih generacij.

Osrednji projekt je izvedba poletnega Ljubljana Festivala; že več kot 30 let pripravlja Slovenske glasbene dneve, več kot 20 pa Mlade virtuoze. Posveča se še razstavni dejavnosti in organizaciji različnih koncertov s poudarkom na ustvarjalnosti najmlajših mladih talentov. Z Mestno občino Ljubljana sodeluje pri projektu Junij v Ljubljani.

Prepoznavnost

Festival Ljubljana velja za eno najpomembnejših kulturno-umetniških institucij v tem delu Evrope. Prepoznaven je po dolgoletni tradiciji, izbranosti programa, vrhunskosti izvedb in cenovni dostopnosti prireditev širšemu krogu obiskovalcev.
Eno od njegovih vodil je: »Naše osnovno poslanstvo je dober program, kulturni turizem naj bo njegova posledica.« Tako prispeva k visokemu ugledu Ljubljane kot zanimive turistične destinacije in kot mesta festivalov, v katerem je moč okusiti vrhunsko umetniško ponudbo.

Vrhunska kvaliteta

Festival Ljubljana slovenski in tuji javnosti zagotavlja kulturno-umetniške vsebine vrhunske kvalitete mednarodno priznanih elitnih umetnikov. To je vodilo vse od prve izvedbe ljubljanskega poletnega festivala med 4. in 13. julijem leta 1953. Dokaz za to so številna imena izjemnih solistov, orkestrov, ansamblov, dirigentov, koreografov, režiserjev, igralcev idr., ki so gostovala v poletni Ljubljani, predvsem pa v zadnjih 20 letih.
Mednje spadajo: Dunajski filharmoniki, Izraelski filharmonični orkester, Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga, orkester Münchenskih filharmonikov, Akademski državni Bolšoj teater iz Rusije, Kraljevski filharmonični orkester iz Londona, Orkester Filarmonica della Scala, Béjart Ballet iz Lozane, Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga; dirigenti kot Valerij Gergijev, Daniel Harding, Zubin Mehta, Ennio Morricone, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovich, En Shao; solisti kot Jurij Bašmet, Denis Macujev, lord Jehudi Menuhin, Julian Rachlin, Vadim Repin, Aleksander Rudin, Mojca Zlobko, Dubravka Tomšič; solisti pevci Paata Burchuladze, Joseph Calleja, Jose Carreras, Marjana Fink, Marjana Lipovšek, Ramón Vargas idr.

Izobraževanje

K izbranosti in celovitosti programa prispevajo tudi vzhajajoči, mladi talenti, ki jim Festival Ljubljana daje priložnost, da se predstavijo širši publiki – na primer v ciklu Mladi virtuozi in decembrskih prazničnih nastopih.
Z novima projektoma – Akademija Branimir Slokar in Mednarodni mladinski orkester Akademije Branimir Slokar – se tako Festival Ljubljana kot naša prestolnica zapisujeta na zemljevid svetovno pomembnih izobraževalnih središč.

Družbena odgovornost

Festival Ljubljana pod vodstvom priznanih strokovnjakov organizira delavnice za otroke in mladostnike različnih starosti in iz različnih socialnih okolij, pri čemer posebno pozornost namenja tistim, ki izhajajo iz socialno šibkih družin ali kako drugače ogroženih okolij.
Gibalno oviranim osebam zagotavlja brezplačen obisk prireditev v Križankah.

Razvoj in povezovanje

Festival Ljubljana spodbuja in vključuje slovensko gospodarstvo v razvoj kulture in kulturno-umetniških dogodkov. Prav tako spodbuja medsebojno sodelovanje različnih institucij in zavodov v Ljubljani, Sloveniji in zunaj naših državnih meja, kar je bistvenega pomena za razvoj celotne družbe in njeno kulturno osveščenost. Svojo vlogo vidi tudi med platformami, zgrajenimi za spodbujanje ustvarjalnosti mladih in najmlajših glasbenikov.

Festival Ljubljana si prizadeva za povečanje sponzorskih sredstev, prihodkov od vstopnin in oddaje prostorov, za dotacije Mestne občine Ljubljana, države in Evropske unije, s čimer lahko omogoča vrhunski program.

Prizorišča

Festival Ljubljana se trudi povečati prepoznavnost Križank in osveščenost, da gre za edinstven zgodovinsko-arhitekturni biser, ki omogoča nepozabna umetniška doživetja.
Obenem vnaša duha vrhunskosti in izjemnih doživetij, ki sicer domuje v Križankah, še na druge atraktivne lokacije po prestolnici. Želja je pripraviti čim več odmevnih prireditev na izjemnem Kongresnem trgu ter (tradicionalno) sodelovati s kulturnimi centri, kot so Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, Moderna galerija idr., ter manjšimi prireditvenimi prostori (NUK, Glasbena matica, Konservatorij za glasbo).
Festival Ljubljana si želi novih prizorišč, ki bi bila primerna za izvedbo vrhunskih umetniških projektov v Ljubljani.

Mednarodno delovanje

V okviru različnih projektov Festival Ljubljana letno gosti kakšnih 4000 umetnikov iz vsaj 50 držav. Je član ugledne mednarodne organizacije Evropskega združenja festivalov s sedežem v Gentu v Belgiji, ki prek 60 let združuje 82 festivalov, nacionalnih festivalskih združenj in kulturnih mrež iz 44 držav. Festival Ljubljana je član EFA že od leta 1977.

Priznanja

Festival Ljubljana je dobitnik dveh izjemnih priznanj. Nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan ga je 6. novembra 2002 za petdesetletne zasluge pri predstavljanju domače in tuje umetniške dejavnosti nagradil s častnim znakom svobode Republike Slovenije.
Gospodarska zbornica Slovenije je Festivalu Ljubljana v okviru nagrade Feniks za projekt leta 2010 podelila veliko priznanje kot naročniku nagrajenega projekta; agencija Pristop je namreč za tržno-komunikacijsko podporo Festivalu Ljubljana prejela prvo nagrado GZS – kipec Feniks.