Navigacija
SLO

Jani Leban, tolkala
Dorotea Senica, flavta

11. koncert mednarodnega glasbenega cikla

24. marec 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke

Jani Leban je svojo glasbeno pot začel pri osmih letih v godbeniški šoli Pihalnega orkestra Komen in na Glasbeni šoli Sežana pri Matiji Tavčarju. Učenje tolkal je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu Jožeta Bogolina, trenutno pa je študent na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Na tekmovanjih je osvojil vrsto nagrad: dve zlati na regijskih tekmovanjih (2008, 2011), dve zlati plaketi ter prvi nagradi (2009, 2011) in eno srebrno (2008) na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov TEMSIG, na mednarodnem tekmovanju Sivrel tri zlata priznanja (2009, 2010, 2016), eno srebrno s 1. mestom (2013) ter dve 1. nagradi (2010, 2012), na mednarodnem tekmovanju v Povolettu leta 2015 pa 1. nagrado. Na tekmovanjih je prejel tudi posebne nagrade. Leta 2013 je izvedel recital v ljubljanskih Križankah v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske in se udeležil mednarodnega orkesterskega kampa v Neumarktu. Februarja 2015 je nastopil v sklopu Hiše kulture Celje, leta 2016 pa je imel recital v Ruskem centru znanosti in kulture pod okriljem GML. Jani je član tolkalne skupine The Groover, Pihalnega orkestra Komen in NOVA filharmonije. S Pihalnim orkestrom Komen je koncertiral in tekmoval, med drugim tudi v prestižni dvorani Berlinske filharmonije in v zlati dvorani Musikvereina na Dunaju. Redno se udeležuje seminarjev priznanih profesorjev, kot so Nebojša Jovan Živković, Ney Rosauro, Ivana Bilić, Eric Sammut, Benjamin Toth, Rainer Romer, Peter Sadlo in drugi. Je prejemnik Škerjančeve nagrade za izjemne dosežke pri umetniškem uveljavljanju šole KGBL.

Dorotea Senica, rojena 1997. leta, je začela igrati prečno flavto z osmimi leti na mariborskem konservatoriju pri Valeriji Kamplet. Že pri 15 letih je opravila sprejemni izpit za redni študij koncertne smeri flavta na salzburškem Mozarteumu, kjer je študentka 7. semestra v razredu Michaela Martina Koflerja. Leta 2015 je predčasno opravila maturo iz flavte, letos pa je maturirala iz splošnih predmetov na Umetniški Gimnaziji na Konservatoriju Maribor. Tekmuje že od 10. leta in je na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih mnogokrat osvojila najvišje število točk. Na zadnjem državnem tekmovanju TEMSIG (2016) ji je s stotimi točkami uspelo zmagati med šest let starejšimi tekmovalkami v najvišji kategoriji 3b. Osvojila je zlato plaketo in 1. nagrado ter dobila tudi vse druge možne nagrade: posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, posebno nagrado za osvojenih sto točk, koncert z Orkestrom Slovenske filharmonije v sezoni 2016/17, 30-minutno nagradno snemanje za RTV Slovenija in nagradni nastop Festivala Ljubljana v ciklu Mladi virtuozi v sezoni 2017/18. Nastopila je v Ljubljani (s pianistom Ivanom Ferčičem v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske), na večerih študentov v Salzburgu pa tudi v Liebenbergu. Kot dijakinja Konservatorija Maribor je bila od leta 2013 do 2015 vsako leto prva flavtistka konservatorijskega simfoničnega in pihalnega orkestra. Dorotea se je večkrat izpopolnjevala tudi na poletnih šolah pri M. Zupanu, M. Lipovšek in L. Hawlina Prešiček, M. M. Koflerju, M. Beliču, E. Klambauerju ter na seminarjih pri J. Galwayju, K.-H. Schützu, J. Beaudimentu, J. Hurel, B. Evcilu, J. Balintu, A. Lieberknecht, A. Kacjanu in M. Bajt.

Ivan Ferčič, rojen leta 1984, je glasbeno izobraževanje začel na glasbeni šoli v Mariboru na oddelkih za klavir in harmoniko ter ga nadaljeval na Umetniški gimnaziji pri Narcisu Grabarju in Sijavušu Gadžijevu (klavir, sedanji Konservatorij za glasbo v Ljubljani) ter Slavku Magdiću (harmonika). Leta 2003 je ob zaključku Umetniške gimnazije prejel diplomo dr. Romana Klasinca za izjemne umetniške dosežke. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je leta 2008 v razredu Tatjane Ognjanovič z odliko diplomiral in leta 2010 končal tudi podiplomski specialistični študij. Je prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Udeležil se je mednarodnih klavirskih šol pri A. Valdmi, S. Gadžijevu, N. Floresu, M. Hughesu, J. Jandu, J. G. Jiračku in G. Wallischu. Nastopal je kot solist in v komornih skupinah po Sloveniji, Avstriji, Italiji, Makedoniji,Veliki Britaniji in na Hrvaškem ter Češkem. Kot solist je nastopil z Mladinskim komornim orkestrom Maribor (čembalo), Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, festivalskim orkestrom iz Marburga ter Orkestrom Slovenske filharmonije, kasneje tudi kot občasni član orkestra. Nastopil je na mednarodni konferenci Evropskega združenja klavirskih pedagogov v Ljubljani pa tudi na zborovanju EPTA v Cardiffu in Salzburgu. Zastopal je Slovenijo na prvem mednarodnem tekmovanju pianistov iz vseh članic Evropske unije v organizaciji klavirskih pedagogov EPTA leta 2009 v Pragi. Prejel je častno diplomo za izjemno interpretacijo Slik z razstave Modesta Musorgskega. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več zlatih plaket, dosegel eno prvo in štiri druga mesta. Trenutno deluje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

 

Na sporedu

A. Gerassimez: Asventuras

T. Ichiyanagi: The Source

M. Kitazume: Side by Side

N. J. Živkovič: Ilijaš

***

J. S. Bach: Allemande in Courante iz Partite v a-molu za solo flavto, BWV 1013

N. Paganini: 24 Caprices za solo flavto, op. 1

P. Taffanel: Fantazija na teme iz opere Čarostrelec

L. Berio: Sequenza I za solo flavto

A. Jolivet: Chant de Linos

 

 

 

Preberi več ⇓ Preberi manj ⇑
Deli s prijatelji
Prost vstop
Prost vstop
Goopti