Navigacija
SLO

Jani Leban, tolkala
Eva Erjavec, kljunasta flavta

11. koncert mednarodnega glasbenega cikla

24. marec 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke

Jani Leban je svojo glasbeno pot začel pri osmih letih v godbeniški šoli Pihalnega orkestra Komen in na Glasbeni šoli Sežana pri Matiji Tavčarju. Učenje tolkal je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu Jožeta Bogolina, trenutno pa je študent na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Na tekmovanjih je osvojil vrsto nagrad: dve zlati na regijskih tekmovanjih (2008, 2011), dve zlati plaketi ter prvi nagradi (2009, 2011) in eno srebrno (2008) na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov TEMSIG, na mednarodnem tekmovanju Sivrel tri zlata priznanja (2009, 2010, 2016), eno srebrno s 1. mestom (2013) ter dve 1. nagradi (2010, 2012), na mednarodnem tekmovanju v Povolettu leta 2015 pa 1. nagrado. Na tekmovanjih je prejel tudi posebne nagrade. Leta 2013 je izvedel recital v ljubljanskih Križankah v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske in se udeležil mednarodnega orkesterskega kampa v Neumarktu. Februarja 2015 je nastopil v sklopu Hiše kulture Celje, leta 2016 pa je imel recital v Ruskem centru znanosti in kulture pod okriljem GML. Jani je član tolkalne skupine The Groover, Pihalnega orkestra Komen in NOVA filharmonije. S Pihalnim orkestrom Komen je koncertiral in tekmoval, med drugim tudi v prestižni dvorani Berlinske filharmonije in v zlati dvorani Musikvereina na Dunaju. Redno se udeležuje seminarjev priznanih profesorjev, kot so Nebojša Jovan Živković, Ney Rosauro, Ivana Bilić, Eric Sammut, Benjamin Toth, Rainer Romer, Peter Sadlo in drugi. Je prejemnik Škerjančeve nagrade za izjemne dosežke pri umetniškem uveljavljanju šole KGBL.

Eva Erjavec, rojena leta 1996 v Ljubljani,  se je s  kljunasto flavto seznanila pri sedmih letih, ko se je na glasbeni šoli v Trbovljah izobraževala pri Vilmi Lučič, pozneje pa pri Barbari Černe in Antonu Šemrovu. Po končani nižji glasbeni šoli se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je z glavnim predmetom kljunasta flavta pri Mateji Bajt šolo obiskovala nadaljna štiri leta. Po glasbeni maturi, ki jo je opravila z odliko, je bila junija 2015  sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani pri isti profesorici. Redno se udeležuje seminarjev in izobraževanj za kljunasto flavto (Festival stare glasbe Musica Locopolitana, Festival Radovljica, mojstrski tečaj s Katharino Lugmayr v okviru festivala Emona …), prejela pa je tudi več priznanj na državnem tekmovanju TEMSIG: leta 2010 srebrno plaketo, leta 2013 kot solistka zlato priznanje in prvo nagrado, leta 2015 kot članica komorne zasedbe La Dolce Fiamma zlato plaketo ter leta 2016 prvo nagrado in zlato plaketo.

 

Alberto Busettini že od mladih nog goji veliko zanimanje za čembalo in staro glasbo. To strast je zlahka spremenil v poklic in življenje: po diplomi z odliko v Italiji se je na Nizozemskem osredotočil na čembalo, generalbas in baročni orkester, nato pa se je izpopolnjeval pri Christophu Roussetu na akademiji Chigiana. Z več sto koncerti po Evropi je Busettini cenjen solist in dirigent, ki nastopa z različnimi zasedbami stare glasbe, kot so Contrarco Baroque Ensemble, Venice Baroque Orchestra in Opera Stravagante, in sicer po festivalih stare glasbe, med drugim Grandezze e Meraviglie, Alte Musik Live Berlin, Festival Monteverdi, Musikfest Kreuth, Wunderkammer, Festival delle Ville Venete, z mnogimi priznanimi umetniki, kot so Alfredo Bernardini, Sara Mingardo, Stefano Montanari, Silvia Frigato, Anna Fusek, Sergey Malov, Angelo Manzotti, Michael Radulescu, Filippo Maria Bressan, Gabriele Cassone. Pogosto nastopa na izvirnih inštrumentih, kot na primer na Walterjevem čembalu (1696) v Tolmezzu in Collessovem čembalu (1748) v Parizu. Na Oddelku za staro glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani deluje kot gostujoči profesor za čembalo, generalbas in zgodovinsko utemeljeno prakso interpretacije, hkrati pa je v Teatro La Fenice v Benetkah čembalist in maestro di sala za projekte, povezane s staro in baročno glasbo.

 

Na sporedu

A. Gerassimez: Asventuras

T. Ichiyanagi: The Source

M. Kitazume: Side by Side

N. J. Živkovič: Ilijaš

***

Neznani avtor: Estampie Tre fontane

G. A. Pandolfi Mealli: Sonata sesta “La Vinciolina”, op. 4

G. A. Pandolfi Mealli: Sonata prima “La Bernabea”, op. 4

Neznani avtor: »Paul’s Steeple« iz zbirke variacij »The Division Flute«

G. Ph. Telemann: Metodična sonata št. 11 v g-molu, TWV 41:d2 

Mak Ishii: Black Intention

 

 

Preberi več ⇓ Preberi manj ⇑
Deli s prijatelji
Prost vstop
Prost vstop
Goopti