Navigacija
SLO

DUO MUSICIENS LIBRES; DRAGAN RIBIĆ, harmonika

6. koncert mednarodnega glasbenega cikla

2. marec 2016
19.30
Viteška dvorana, Križanke

DUO MUSICIENS LIBRES
ANASTAZIJA RAZVALJAJEVA, harfa
MIKLOS KÖRNYEI, kitara

DRAGAN RIBIĆ, harmonika

Na sporedu

B. Bartok: 15 madžarskih ljudskih pesmi, Sz. 71, BB 79
J. Haydn: Andante in variacije v f-molu, Hob. 17/6
G. F. Händel: Suita v E-duru, št. 5, HWV 430: Air in Variacije

S. Gubaidulina: Et Exspecto, sonata za harmoniko solo
D. Scarlatti: Sonata v c-molu, K 126
P. Rovsing Olsen: Brez naslova, op. 72

Harfistka Anastazija Razvaljajeva in kitarist Miklos Környei nas bosta na koncertu popeljala na glasbeno potovanje skozi čas. Srečala sta se v specialnem programu za nadarjene študente na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti. Odkrila sta presenetljive možnosti v zvočni kombinaciji obeh inštrumentov in po diplomi leta 2011 sta se odločila, da svoje muziciranje združita v komornem Duu Musiciens Libres.
Literatura za kombinacijo harfe in kitare je razmeroma skromna, zato svoj repertoar razširjata s transkripcijami najrazličnejših skladb. Lani sta prejela drugo nagrado na IV. Tekmovanju za komorno glasbo s harfo v Madridu in tretjo nagrado na IV. mednarodnem tekmovanju Suoni d’arpa v Italiji. Na sedmem mednarodnem tekmovanju na festivalu Svirel sta letos prejela posebno nagrado: koncert v okviru Mladih virtuozov.
Glasbenika veliko igrata kot solista in v duu na Madžarskem in drugje po Evropi, kjer prejemata zelo dobre kritike in pohvale za svojo muzikalnost, svežino, močan občutek za muzikalne podrobnosti. Poslušalcu dopuščata vstopiti v njun zvočni svet in fantazijo in to z njima tudi deliti.

Dragan Ribić je bil rojen leta 1989 v Bosanskem Petrovcu in po študiju harmonike na Akademiji za glasbo v Sarajevu v razredu Danijele Gazdić je mojstrski študij nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu, kjer se še izpopolnjuje pri Grzegorzu Stopi.
Od leta 2002 prejema tako v domovini kot drugje številne nagrade in priznanja, med drugim je dobitnik druge nagrade na Mednarodnem tekmovanju v Grčiji, druge nagrade na VIII. mednarodnem tekmovanju v slovaškem Popradu, posebne nagrade Fundacije Sparda Bank v Hannovru, prve nagrade na festivalu Svirél, da omenimo le najpomembnejše.

Preberi več ⇓ Preberi manj ⇑
Deli s prijatelji
Vstop prost
Vstop prost
Goopti