Navigacija
SLO

Luka Mitev, fagot
Dorotea Senica, flavta

10. koncert mednarodnega glasbenega cikla

9. marec 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke

Fagotist Luka Mitev, rojen leta 1997 v Postojni, se je začel učiti fagot pri očetu Zoranu Mitevu. Že na prvih nastopih in tekmovanjih je opozoril nase s prepričljivo igro in visokimi odličji. Že kot dvanajstletnik je prvič nastopil kot solist s pihalnim orkestrom Logatec. Pozneje je kot solist nastopil tudi z Obalnim komornim orkestrom in Godalnim orkestrom GŠ Postojna, s katerima je izvedel Vivaldijev Koncert za fagot in orkester v d-molu. Udeležil se je več državnih tekmovanj in dosegal visoke rezultate. V sezoni 2012/2013 je kot finalist opravil avdicijo za Mladinski orkester Evropske unije (EUYO), v sezoni 2013/2014 pa je bil sprejet na njihovo poletno šolo. Med poletjem 2015 se je udeležil orkestra European Music Campus, ki je deloval skupaj z orkestrom EUYO in je imel sedež v Avstriji. V ciklu Mladi virtuozi je že nastopil z odmevnim in pozitivno ocenjenim recitalom. Za sezono 2016 je kot glasbenik na rezervni listi opravil avdicijo za sloviti Mladinski orkester Gustava Mahlerja. Je eden izmed petih finalistov projekta Za njimi stojimo, ki so igrali s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Leta 2014 je prejel Škerjančevo nagrado KGBL za izjemne uspehe na področju glasbe. Krstno je izvedel skladbo Cobra, ki jo je prav zanj napisal priznan mladi skladatelj Leon Firšt. Udeležil se je številnih seminarjev priznanih profesorjev, kot so: M. Tavernaro, B. Boganyi, R. Gillinger, G. Núñez, G. Mandolesi, E. Pahud, S. Canuti, A. Zucco, M. Postinghel. Je dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Pandelina Atanasova se je rodila v Kavadarcih v Makedoniji, kjer je tudi začela svojo glasbeno pot. Po petih letih je izobraževanje nadaljevala na DMBUC Ilija Nikolovski-Luj v Skopju pri Snežani Anastasovi Čadikovski. Trenutno končuje študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Dubravki Tomšič Srebotnjak, lani pa je v sklopu izmenjave Erasmus študirala na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v razredu Daniela Blumenthala. Svoje znanje je izpopolnjevala še na mednarodnih poletnih šolah in seminarjih pri B. Romanovu, L. Romanov, A. Dievu, J. Mihajlovič, V. Mlinariču, Š. K. Aleksandrovni, A. Dukovu, N. Tomič, O. Kernu in R. Dalibaltayanu. Na makedonskih državnih in regijskih tekmovanjih je osvojila pet prvih nagrad in dve drugi, na mednarodnih tekmovanjih mladih pianistov v Makedoniji, Srbiji, Bolgariji, na Hrvaškem, v Franciji in ZDA pa devetnajst nagrad, med njimi osem prvih. Kot solistka in komorna glasbenica je nastopila na številnih koncertih v Makedoniji, ZDA, Rusiji, Bolgariji, Srbiji, Sloveniji, na Češkem in Hrvaškem ter imela solistične recitale v Kavadarcih in Skopju. Trikrat je kot solistka nastopila z Orkestrom Makedonske filharmonije (2004, 2009, 2013), leta 2012 z Orkestrom Slovenske filharmonije. Leta 2015 je z Orkestrom SNG Maribor izvedla Ravelov Koncert za klavir in orkester v G-duru v Mariboru in Ljubljani ter nastopila z Orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani. Za izvedbo Beethovnovega Koncerta za klavir in orkester št. 2 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Dorotea Senica, rojena 1997. leta, je začela igrati prečno flavto z osmimi leti na mariborskem konservatoriju pri Valeriji Kamplet. Že pri 15 letih je opravila sprejemni izpit za redni študij koncertne smeri flavta na salzburškem Mozarteumu, kjer je študentka 7. semestra v razredu Michaela Martina Koflerja. Leta 2015 je predčasno opravila maturo iz flavte, letos pa je maturirala iz splošnih predmetov na Umetniški Gimnaziji na Konservatoriju Maribor. Tekmuje že od 10. leta in je na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih mnogokrat osvojila najvišje število točk. Na zadnjem državnem tekmovanju TEMSIG (2016) ji je s stotimi točkami uspelo zmagati med šest let starejšimi tekmovalkami v najvišji kategoriji 3b. Osvojila je zlato plaketo in 1. nagrado ter dobila tudi vse druge možne nagrade: posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, posebno nagrado za osvojenih sto točk, koncert z Orkestrom Slovenske filharmonije v sezoni 2016/17, 30-minutno nagradno snemanje za RTV Slovenija in nagradni nastop Festivala Ljubljana v ciklu Mladi virtuozi v sezoni 2017/18. Nastopila je v Ljubljani (s pianistom Ivanom Ferčičem v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske), na večerih študentov v Salzburgu pa tudi v Liebenbergu. Kot dijakinja Konservatorija Maribor je bila od leta 2013 do 2015 vsako leto prva flavtistka konservatorijskega simfoničnega in pihalnega orkestra. Dorotea se je večkrat izpopolnjevala tudi na poletnih šolah pri M. Zupanu, M. Lipovšek in L. Hawlina Prešiček, M. M. Koflerju, M. Beliču, E. Klambauerju ter na seminarjih pri J. Galwayju, K.-H. Schützu, J. Beaudimentu, J. Hurel, B. Evcilu, J. Balintu, A. Lieberknecht, A. Kacjanu in M. Bajt.

Ivan Ferčič, rojen leta 1984, je glasbeno izobraževanje začel na glasbeni šoli v Mariboru na oddelkih za klavir in harmoniko ter ga nadaljeval na Umetniški gimnaziji pri Narcisu Grabarju in Sijavušu Gadžijevu (klavir, sedanji Konservatorij za glasbo v Ljubljani) ter Slavku Magdiću (harmonika). Leta 2003 je ob zaključku Umetniške gimnazije prejel diplomo dr. Romana Klasinca za izjemne umetniške dosežke. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je leta 2008 v razredu Tatjane Ognjanovič z odliko diplomiral in leta 2010 končal tudi podiplomski specialistični študij. Je prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Udeležil se je mednarodnih klavirskih šol pri A. Valdmi, S. Gadžijevu, N. Floresu, M. Hughesu, J. Jandu, J. G. Jiračku in G. Wallischu. Nastopal je kot solist in v komornih skupinah po Sloveniji, Avstriji, Italiji, Makedoniji,Veliki Britaniji in na Hrvaškem ter Češkem. Kot solist je nastopil z Mladinskim komornim orkestrom Maribor (čembalo), Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, festivalskim orkestrom iz Marburga ter Orkestrom Slovenske filharmonije, kasneje tudi kot občasni član orkestra. Nastopil je na mednarodni konferenci Evropskega združenja klavirskih pedagogov v Ljubljani pa tudi na zborovanju EPTA v Cardiffu in Salzburgu. Zastopal je Slovenijo na prvem mednarodnem tekmovanju pianistov iz vseh članic Evropske unije v organizaciji klavirskih pedagogov EPTA leta 2009 v Pragi. Prejel je častno diplomo za izjemno interpretacijo Slik z razstave Modesta Musorgskega. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več zlatih plaket, dosegel eno prvo in štiri druga mesta. Trenutno deluje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Na sporedu

R. Boutry: Interference 1

A. Tansman: Sonatina

J. S. Bach: Suita za solo violončelo št. 2, BWV 1008

***

J. S. Bach: Allemande in Courante iz Partite v a-molu za solo flavto, BWV 1013

N. Paganini: 24 Caprices za solo flavto, op. 1

P. Taffanel: Fantazija na teme iz opere Čarostrelec

L. Berio: Sequenza I za solo flavto

A. Jolivet: Chant de Linos

 

 

Preberi več ⇓ Preberi manj ⇑
Deli s prijatelji
Prost vstop
Prost vstop
Goopti