Navigacija
SLO

Ajda Antolovič, saksofon
Laura Felicijan, flavta

13. koncert mednarodnega glasbenega cikla

20. april 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke

Saksofonistka Ajda Antolovič se je rodila leta 1995 v Ljubljani. Svojo glasbeno pot je začela z osmimi leti v domačem kraju, na glasbeni šoli Kranj, pri Evi Krajnčan in Andreju Knapu ter nadaljevala šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Špeli Kolenc, maturirala pa pod mentorstvom Dejana Prešička, pri katerem zdaj nadaljuje študij na ljubljanski Akademii za glasbo. Leta 2007 je na regijskem tekmovanju prejela sto točk, na državnem pa srebrno plaketo in drugo nagrado; leta 2010 je na državnem tekmovanju TEMSIG prejela zlato plaketo in priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, leta 2013 pa srebrno plaketo na državnem in mednarodnem tekmovanju Emona. Na letošnjem TEMSIG je prejela prvo nagrado in zlato plaketo. Leta 2013 sta v duetu s saksofonistom Nacetom Kogejem kot solista nastopila s simfoničnim orkestrom KGBL. V šolskem letu 2013/2014 je Ajda v okviru Glasbene mladine ljubljanske z duom A2 (marimba, saksofon) izvedla samostojen koncert, na katerem je bila krstno izvedena skladba Črta Sojarja Voglarja In due tempi. Na noči slovenskih skladateljev aprila 2015 je krstno izvedla skladbo Žilj, slovenske skladateljice Urške Pompe. Aktivna je v več komornih zasedbah: v Kvartetu saksofonov Evterpa, Duu A2, Ansamblu saksofonov AG, Big Bandu AG, Great Saxessu. S triom saksofonov je nastopila na Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani in krstno izvedla skladbo Tilna Lebarja. Vredno je omeniti tudi lanski uspeh s saksofonskim kvartetom Evterpa na državnem tekmovanju TEMSIG (99 točk in zlata plaketa). Sodeluje s profesionalnimi slovenskimi simfoničnimi orkestri, kot sta Orkester Slovenske filharmonije in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.  Izpopolnjuje se na seminarjih pri domačih in tujih profesorjih in glasbenikih, kot so J.-M. Londeix, A. Bornkamp, M. Drevenšek, M. Rogina, D. Prešiček, K. Asatryan, J. Versavaud, J.-D. Michat, D. Gauthier, J. Beaudiment, N. Prost, T. Žužak, D. Sremec, O. Vrhovnik, L. Pupis, B. Bizjak Kotnik, saksofonski kvartet Signum.

Laura Felicijan je flavtistka 3. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani pri Mateju Zupanu. Svojo glasbeno pot je začela s sedmimi leti z igranjem kljunaste flavte na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega v Velenju. Leto pozneje se je udeležila svojega prvega tekmovanja pod vodstvom Boštjana Mesarca in na regijskem tekmovanju TEMSIG osvojila zlato priznanje. Leta 2005 je začela igrati prečno flavto pri Špeli Zamrnik. Po dveh letih jo je nadaljnja tri leta poučevala Ana Zajc Smolčnik. Po končani nižji glasbeni šoli je šolanje nadaljevala na Umetniški gimnaziji Velenje v razredu Karoline Šantl Zupan. Leta 2013 se je udeležila državnega tekmovanja TEMSIG in prejela zlato priznanje in 3. nagrado. Leta 2015 je na mednarodnem tekmovanju pihal in trobi v Varaždinu prejela 1. nagrado. Lani pa je na državnem tekmovanju TEMSIG prejela zlato priznanje in 1. nagrado, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu ter 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu. Sodelovala je na različnih mojstrskih tečajih in se tako izpopolnjevala pri številnih znanih profesorjih, kot so Paolo Taballione, Mario Caroli, Renata Penezić in drugi. Redno sodeluje tudi z različnimi orkestri in komornimi sestavi.

Pianist in profesor Peter Zoltan se je rodil v Vojvodini,  srednjo glasbeno šolo je končal v Subotici, visokošolski študij pa je nadaljeval v razredu Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Študij klavirja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec mnogih vrhunskih glasbenikov mlajše in starejše generacije je nastopal v Sloveniji, v tujini in v vseh glasbenih središčih nekdanje Jugoslavije. Gostoval je v Italiji, na Madžarskem, na Hrvaškem, v Srbiji in Črni Gori, v Makedoniji,  v bivši Sovjetski zvezi, v Nemčiji, v Švici in  tudi   na mnogih festivalih sodobne glasbe tako v Sloveniji kot na tujem. Poustvarjal je pod taktirko dirigentov kot so: Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović, Hermann Ostendarp, Guido Mancuzzi, Paul Hoskins, George Pehlivanian, En Shao in drugi. Posnel je številne skladbe za RTV  Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT ter enajst zgoščenk s solistično in komorno glasbo za Založbo kaset in plošč RTV Slovenija in druge založbe. Kot vrhunski komorni glasbenik in klavirski spremljevalec z obširnim repertoarjem  pogosto sodeluje na mednarodnih mojstrskih tečajih in tekmovanjih. Zoltan Peter je tudi avtor knjige Korepetiranje – kazen ali ustvarjalnost?, ki je leta 2015 izšla pri založbi Didakta. Poleg koncertne in pedagoške dejavnosti vodi tudi redne seminarje in mojstrske tečaje za mlade pianiste, učitelje klavirja in klavirske spremljevalce v Sloveniji in na tujem. Klavir-glavni predmet poučuje na nižji, srednji in univerzitetni stopnji.

Mateja Hladnik je srednjo glasbeno šolo končala v Celju in leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Janeza Lovšeta. Med študijem je prek programa Erasmus en semester študirala na Konservatoriju v Kristiansandu na Norveškem. Po študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Celje, kjer je delovala kot profesorica klavirja in korepetitorka na osnovni in srednji stopnji. Zdaj je zaposlena kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Na sporedu

C. M. Widor: Suita za flavto in klavir, op. 34

M. Cornils: Harlekin

L. Libermann: Sonata za flavto in klavir, op. 23

***

C. Franck: Allegretto ben moderato, I. stavek Sonate za violino v A-duru

E. Denisov: Sonata za altsaksofon in klavir

F. Schmitt: Legenda, op. 66

 

Preberi več ⇓ Preberi manj ⇑
Deli s prijatelji
Prost vstop
Prost vstop
Goopti